Eine vaan us
Mikel Stultiens
, Head of R&D :

Het verhaal achter de tegels door de ogen van Research & Development

Het verhaal achter de tegels: hoe we tegels maken die niet alleen prioriteit geven aan een prachtig design maar ook aan mens en planeet. 

Bij een lancering van een nieuwe tegelserie, willen we dat deze meer te bieden heeft dan een prachtig design.  

Dankzij de nauwe samenwerking tussen Mosa-ontwerpers en ons R&D-team (Research & Development) springen onze nieuwste tegels niet alleen op esthetisch vlak in het oog. Ze zijn ook circulair, duurzaam en gemaakt om woon- en werkruimtes te creëren die een positief effect hebben op mens en planeet. 

“In de wereld van vandaag gaat geweldig design veel verder dan wat er op het eerste gezicht te zien is”, zegt Mikel Stultiens, hoofd R&D bij Mosa. “Daarom zijn duurzaamheid en welzijn even belangrijk wanneer Mosa een nieuw product ontwikkelt. We willen er zeker van zijn dat onze klanten kunnen rekenen op producten die hen helpen ruimtes te creëren die gemaakt zijn om een positieve impact te hebben op mens en planeet, lang na plaatsing en zonder compromissen.” 

Dus hoe zorgen we ervoor dat duurzaamheid en welzijn ‘ingebakken’ zijn in elke tegel die we maken?  

Met de principes van Cradle to Cradle Certified® als kader nemen we alle mogelijke stappen om de positieve effecten van onze producten op het milieu en het welzijn van mensen te maximaliseren.  

1. Wij vinden zuiverheid van grondstoffen belangrijk.  

“Mosa werd onlangs bekroond met Cradle to Cradle Certified Gold voor bijna al onze tegelproducten – een prestatie die gebaseerd is op jarenlange systematische verbetering van de materiaalgezondheid van onze tegels en de manier waarop we ze ontwerpen en produceren”, vertelt Stultiens. “Naast het feit dat onze tegels volledig vrij zijn van vluchtige organische stoffen en lood, is een van de grootste verbeteringen die we in de loop der jaren hebben doorgevoerd het verwijderen van zoveel mogelijk potentieel schadelijke stoffen uit onze tegels, zodat de meeste ingrediënten die we gebruiken in onze producten en onze productieprocessen zo veilig mogelijk zijn voor mens en milieu.” 

“Omdat het ons doel is om uitsluitend gifvrije materialen te gebruiken in alle Mosa-tegels, moesten ook al onze partners en leveranciers schadelijke stoffen in de ban doen – een proces dat ons heeft geholpen om in onze hele supply chain meer bewustzijn te creëren over wat goed is voor mens en milieu.” 

Onze Cradle to Cradle Certified Gold-certificering, die ook een prestatiebeoordeling op Gold-niveau voor zuiverheid van grondstoffen omvat, volgens versie 3.1 van de Cradle to Cradle Certified Product Standard geeft onze klanten en eindgebruikers een positief bewijs en gemoedsrust dat we deze commitment in de praktijk brengen.

2. Wij maximaliseren onze energie- en waterbronnen.

Omdat het hoofdkantoor van Mosa in Maastricht niet ver van de Maas ligt, weten we uit de eerste hand hoe onze invloed op de lokale watervoorziening een bredere impact kan hebben op onze mensen en onze gemeenschap. Volgens Stultiens is dat een van de redenen waarom we water op de meest verantwoorde en efficiënte manier willen gebruiken, zoals innovatieve methoden om water te ‘recyclen’ via interne systemen met een gesloten kringloop. “Zo lozen we nauwelijks water en zorgen we ervoor dat het weinige water dat we lozen even zuiver of zuiverder is wanneer het weer in het watersysteem terechtkomt dan toen het eruit kwam”, aldus Stultiens. Volgens hem wordt het meeste water hergebruikt in het productieproces, bij het maken van de tegel of het glazuur.

Omdat de tegelproductie een bijzonder energie-intensief proces kan zijn, heeft Mosa ook een routekaart voor de energietransitie ontwikkeld en werken we actief aan diverse projecten om volledig over te stappen op alternatieve en hernieuwbare energiebronnen zoals waterstof, biogas en elektriciteit. “We zoeken daarnaast naar innovatieve methoden om de waarde van de energie die we wel verbruiken te maximaliseren”, voegt Stultiens toe. “Ovens genereren bijvoorbeeld veel restwarmte, dus gebruiken we die warmte voor het verwarmen van onze drogers, zodat ze geen eigen energietoevoer meer nodig hebben. Dit project is zo succesvol dat we nu op zoek zijn naar nieuwe manieren om deze restwarmte te gebruiken voor andere producten of processen om zo nog meer energie te besparen.” 

 3. Wij hergebruiken tegelafval. 

Circulair ontwerp, producten zo ontwerpen dat materialen aan het einde van de levensduur van een product kunnen worden teruggewonnen, herbestemd en/of hergebruikt, staat centraal in het kader van Cradle to Cradle Certified. Afval uit het systeem halen en materialen gebruiken die circulair zijn gemaakt, is de sleutel om onze collectieve impact om te zetten in iets dat regeneratief en positief is voor mens en planeet.  

“De ontwikkeling van een businessmodel voor de kringloopeconomie staat centraal in de duurzaamheidsstrategie en het commitment van Mosa”, vertelt Mikel Stultiens. “We gebruiken het afval dat tijdens het tegelproductieproces ontstaat al voor nieuwe tegels en we gooien geen tegels weg. Nu gaan we een stap verder door ook afvalmateriaal van andere partijen te gebruiken.” 

Een voorbeeld hiervan is kalk. Wanneer lokale drinkwaterproducent WML water onthardt, komt bij dit proces kalk vrij. Mosa ontwikkelde een gepatenteerde technologie om de kalkdeeltjes om te zetten in calciet, dat kan worden gebruikt bij de productie van tegels. Nu komt 100% van de kalk die Mosa gebruikt uit deze hernieuwbare bron. Bovendien bevatten Mosa-tegels nu 33% post-consumer materialen en we zijn bezig met pilots om dat percentage nog verder te verhogen door andere bronnen van post-consumer en post-industrial afval in onze producten te verwerken. 

Deze ambitie om afval zoveel mogelijk te hergebruiken is niet zonder uitdagingen, waarschuwt Stultiens, maar dat is vaak zo waar innovatie plaatsvindt. “Momenteel is een van de problemen met het gebruik van post-consumer afval van andere bouwmaterialen dat veel producten nog steeds worden geproduceerd met materialen die ongezond en potentieel gevaarlijk zijn voor mens en planeet. Als we die hergebruiken, houden we het gebruik van die materialen in stand en brengen we de duurzaamheid van onze eigen producten in gevaar, iets wat we weigeren te doen”, zegt hij. “Dit laat zien hoe belangrijk het is dat we allemaal prioriteit geven aan het kiezen en gebruiken van producten die bewezen veilig zijn voor mens en milieu. Ook moeten we samenwerken met partners en leveranciers die ons compromisloze commitment delen om producten te maken waarmee we gezonde, optimale ruimtes kunnen creëren met een positieve impact op mens en planeet.” 

 4. Wij geven prioriteit aan mens en planeet.

Van thermische geleidbaarheid die helpt bij het optimaal verwarmen en koelen van een ruimte tot kleuren en designs die focus, herstel of gezondheid kunnen bevorderen, in elke stap van het ontwerp- en ontwikkelingsproces wordt rekening gehouden met de impact van Mosa-tegels op mensen.  

“Mooi design is een belangrijk uitgangspunt en goed zijn voor het milieu is essentieel voor onze missie, maar zonder rekening te houden met hoe onze producten de gezondheid en het welzijn van mensen beïnvloeden, zijn de andere twee elementen minder waardevol”, zegt Stultiens. “We proberen ervoor te zorgen dat alles wat we doen, van het gebruik van veilige, gezonde materialen tot het ontwerpen voor circulariteit, een positief effect heeft op mensen. En met energie-efficiëntie als hoogste prioriteit voor de klanten en eindgebruikers van nu, betekenen de briljante warmtegeleidende eigenschappen van keramische tegels dat onze producten bijdragen aan de verbetering van binnenruimtes en energie-efficiëntie – een toegevoegde waarde die veel verder gaat dan comfort en functionaliteit voor klanten en eindgebruikers.”

Werken aan de designs van morgen!

Wij zoeken collega’s die samen met ons werken aan de designs van morgen.

Deel dit verhaal:

Bekijk ook

Menu