Eine vaan us
Edwin Backus
, Maintenance Technician (Elektro) :

Ik leer elke dag nog nieuwe dingen omdat de technologie nooit stilstaat

Op welke afdeling werk je en wat voor werk doe je precies ? Met welke mensen welk je vooral samen.

Ik ben sinds juli 2011 werkzaam bij Mosa. Ik heb de opleiding werktuigbouwkunde niveau 4 afgerond. Sinds ik bij Mosa werk, heb ik verdere stappen gezet. Naast mijn werk heb ik ook elektrotechnische opleidingen gevolgd. Ik ben gespecialiseerd in de Massabereiding, maar als onderhoudstechnicus bij Mosa ben ik allround inzetbaar. De Massabereiding is het begin van het proces van de tegel, waarbij de fijne en grove materialen binnenkomen en door een proces gaan om de basis van de tegel te vormen. In de fabriek voer ik verschillende werkzaamheden uit, zoals het vervangen van kleine onderdelen van machines, zoals snaren, motoren of het afstellen van koppelingen. Daarnaast werk ik ook aan grotere langdurige projecten, waarbij ik samenwerk met collega’s. Mijn voornaamste samenwerkingspartners zijn werktuigbouwkundige technicians, elektriciens, operators en productieleiders. Je kunt me ook vaak vinden in de centrale werkplaats van de technische dienst, waar we revisiewerkzaamheden uitvoeren aan verschillende fabrieksonderdelen. Dit werk is zeer divers en elke dag kom ik nieuwe uitdagingen tegen. Mijn werk wordt deels gepland door de werkvoorbereiding. We hebben dagelijkse afstemmingssessies aan het einde van de dag om de werkzaamheden, wachtdiensten en nieuwe machines te bespreken. Dit is een soort overdracht van de werkzaamheden van de dag, waarbij we ook eventuele specifieke kennis delen met collega’s.

Wat was je allerleukste werkdag ooit? Waarom die dag?

Ik vind het vooral leuk om grotere langdurige projecten uit te voeren. Hierbij werk ik vaak met grote machines binnen het productieproces. Een voorbeeld van zo’n project is een revisie van de sacmi persen of het vervangen van snaren bij de ICF molens. Deze projecten kunnen wel tot 3 weken duren. Het belang van deze projecten is groot, omdat ze cruciaal zijn voor de voortgang van het proces. Ik haal veel energie en voldoening uit het samen oplossen van uitdagingen met mijn collega’s.

Ik vind het leuk dat er veel afwisseling is en diverse betrokkenheid krijgt van machines en afdelingen , als na een revisie alles weer juist functioneert dat geeft mij weer energie en wordt ik daar gelukkig van. Taken zoals een revisie van persen zijn leuke projecten en motoren vervangen en reviseren zijn bijvoorbeeld projecten wat ik persoonlijk erg leuk om te doen vind.

Wat zijn jouw hobby’s? 

Lekker voetballen op de zondagmorgen in een vriendenteam bij Willem I in Maastricht. Daarnaast ben ik twee keer per week in de sportschool te vinden. We gaan geregeld een weekendje weg naar verschillende steden of Centerparcs met familie. In mijn vrijetijd ben ik nog veel bezig met het reviseren van Old timers.

Wat is jouw grootste passie?

Mijn grootste passie is het opknappen van Old Timer motoren. Daar ben ik wel aardig wat tijd aan kwijt. Ik heb zelf ook twee Old Timers, een van 50cc en een 125cc. Deze heb ik vanaf begin tot eind helemaal zelf opgeknapt. Ik ga ook vaker naar Old Timer evenementen. Ik krijg daarnaast vaak aanvragen om Old Timers op te knappen. Hierbij doe ik vaker onderdelen reviseren of lassen.

Wat is het meest waardevolle dat je hebt geleerd bij Mosa?

Ik heb bij Mosa veel persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt. Elke dag leer ik nieuwe dingen, omdat de technologie nooit stilstaat. Er zijn ook voldoende mogelijkheden voor doorgroei die gericht zijn op toekomstige ontwikkelingen. Ik heb bijvoorbeeld verschillende technieken voor plaatbewerking geleerd en specifieke inspectiemethoden voor diverse machines. Ook heb ik geleerd om altijd klaar te staan voor mijn collega’s en heb ik inzicht gekregen in het volledige productieproces van een tegel. Er zijn veel veranderingen in de fabriek, zoals de introductie van nieuwe machines. Dit maakt mijn werk afwisselend en uitdagend, waardoor ik elke dag met plezier aan mijn werkdag begin. Collega’s van de Massabereiding komen vaak naar mij toe omdat ik altijd snel met een oplossing kom. In de 12 jaar dat ik hier werk, heb ik verbeterpunten in het proces aangegeven en deze zelf kunnen implementeren. Ik ben er trots op dat iedereen nog steeds tevreden is met deze verbeteringen. Het is belangrijk om zowel technische kennis als vaardigheden te hebben voor sleutelwerkzaamheden en om eenvoudige oplossingen te bedenken, zodat de machines optimaal kunnen worden benut. Het uitvoeren van taken zoals lassen, slijpen en plaatbewerking is handig in deze functie. Bovendien is het nuttig als nieuwe onderhoudstechnici kunnen meedenken over het vinden van oplossingen en zelfstandig onderzoek kunnen doen naar de werking van machines.

Werken aan de designs van morgen!

Wij zoeken collega’s die samen met ons werken aan de designs van morgen.

Deel dit verhaal:

Bekijk ook

Menu